czwartek, 29 sierpnia 2013

Pomidorówka z soczewicą


  • półtora kilo dojrzałych pomidorów
  • trzy duże marchewki
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka suszonej ostrej papryki
  • dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy
Pokrojoną marchewkę gotuję z soczewicą (z dużą ilością białka świetnie zastępuje tu mięso) w bardzo niewielkiej ilości wody. Gdy marchewka mięknie, dodaję obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wrzucam kostkę bulionu i solę (ortodoksi mogą tylko posolić :)) ostrą paprykę (zupa ma być pikantna) lub szczyptę pieprzu cayeńskiego, czosnek, pokrojoną cebulę i miksuję. Podać można ze śmietaną, natką, bazylią lub kolendrą. Zupka ta jest świetną bazą do eksperymentowania z przyprawami - można dodać do niej podprażony kminek, curry, czosnek czy co tam kto lubi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz