Doskonałe ciasteczko na wieczór. Zapach lawendy nas ukoi i zrelaksuje, a kasza jaglana dostarczy witamin i minerałów, żebyśmy obudzili się piękni i zdrowi, a zawarta w niej krzemionka wzmocni nasze włosy i paznokcie ;) Nieziemsko pachnie i równie bosko smakuje.
- szklanka kaszy jaglanej
- płaska łyżeczka lawendy
- 1/4 szklanki mleka (krowiego, kokosowego, migdałowego - jakie kto preferuje)
- żółtko
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta białego pieprzu
- łyżeczka oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- dowolna mąka do zagęszczenia (opcjonalnie)
Kaszę zmieliłam w młynku, wsypałam do miski i zalałam mlekiem. Dodałam lawendę, żółtko, szczyptę soli, białego pieprzu, cukier i zostawiłam na godzinkę, żeby spęczniała. Kaszę wyłożyłam na posmarowaną tłuszczem blachę i piekłam 20 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka posypałam lawendą.
Bardzo ciekawy przepis na ciasteczka z moją ukochaną kasza jaglana :))). I jak można potem ładnie zapakować takie ciasteczka na prezent.Bomba! :)
OdpowiedzUsuń