niedziela, 8 września 2013

Moja chińszczyzna


 Do tego przezdrowego i przepysznego dania potrzebujemy:

  • pół szklanki fasoli mung
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • mały makaron ryżowy albo sojowy
  • sos sojowy
  • sos słodko-chilli Tao-Tao
  • garść grzybków mung
  • marchewkę
  • szklankę startej świeżej kapusty
  • sól




Kiełki fasoli i soczewicy zalewam w miseczce czy słoiku letnią wodą i zostawiam na noc. Następnego dnia płuczę na sitku i zostawiam pod przykryciem, już bez wody, na dwa, trzy dni, płucząc choć raz na dzień. Kiedy zaczynają kiełkować, podsmażam je na oleju rzepakowym, aż troszkę zmiękną, polewając sosem sojowym.


Startą na grubych oczkach tarki kapustę i marchewkę podsmażam, aż kapusta troszkę się zarumieni.


Gotuję chwilkę makaron, wyjmuję na tackę i kroję na drobne kawałki, żeby łatwiej było wymieszać i jeść :)


Grzybki mun gotuję, aż zaczną mięknąć, ok. 5 minut, po czym mielę w robocie na niewielkie kawałeczki. Wszystko razem mieszam, polewam sosem sojowym, odrobinę solę i dodaję niezbędny składnik, sprawiający, że potrawa jest obłędnie pyszna - sos słodko-chili.







2 komentarze:

  1. Uwielbiam chińszczyznę! :) Zapraszam Cię również do mnie,tutaj będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!!!! Dam się zaprosić na taką ;)

    OdpowiedzUsuń