To jedno z tych dań, które możemy zrobić błyskawicznie, a mimo to zachwyci każdego gościa ;)
- kuskus
- krewetki (ja pokroiłam tygrysie, ale sprawdzą się też koktajlowe)
- mleczko kokosowe
- cebula
- marchewka
- malutki por
- rosołek wege
- pieprz cayeński
- olej kokosowy
- curry
Krewetki podsmażam bez tłuszczu na patelni, aż stracą nadmiar wody. W woku albo na głębokiej patelni na oleju kokosowym lub rzepakowym podsmażam pokrojoną w kostki cebulę z utartą marchewką i posiekanym w paseczki porem (możemy wetrzeć też inne warzywa, np. selera czy pietruszkę). Gdy warzywa troszkę zmiękną, zalewam je wodą i rozpuszczam kostkę warzywną, dodaję mleczko kokosowe, troszkę solę i sypię szczyptę pieprzu cayeńskiego. Gdy woda się zagotuje, wrzucam krewetki, wsypuję kuskus i zostawiam pod przykryciem, aż wchłonie ją całą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz