wtorek, 10 września 2013

Kuskus na tajską modłę


To jedno z tych dań, które możemy zrobić błyskawicznie, a mimo to zachwyci każdego gościa ;)

  • kuskus
  • krewetki (ja pokroiłam tygrysie, ale sprawdzą się też koktajlowe)
  • mleczko kokosowe
  • cebula
  • marchewka
  • malutki por
  • rosołek wege 
  • pieprz cayeński
  • olej kokosowy
  • curry

Krewetki podsmażam bez tłuszczu na patelni, aż stracą nadmiar wody. W woku albo na głębokiej patelni na oleju kokosowym lub rzepakowym podsmażam pokrojoną w kostki cebulę z utartą marchewką i posiekanym w paseczki porem (możemy wetrzeć też inne warzywa, np. selera czy pietruszkę). Gdy warzywa troszkę zmiękną, zalewam je wodą i rozpuszczam kostkę warzywną, dodaję mleczko kokosowe, troszkę solę i sypię szczyptę pieprzu cayeńskiego. Gdy woda się zagotuje, wrzucam krewetki, wsypuję kuskus i zostawiam pod przykryciem, aż wchłonie ją całą  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz