niedziela, 29 września 2013

Dziki ryż, soczewica, jarmuż...

Jest to optymalne danie, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Zawierający mesę minerałów nieoczyszczony ryż, mająca dużo białka, poza tym wapń, fosfor i witaminy soczewica i najzdrowsza chyba roślina na świecie - jarmuż. Za taki obiadek nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny :) Składniki wystarczą na danie dla trzech, czterech osób.

  • szklanka dzikiego albo brązowego ryżu
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 3-4 duże liście jarmużu
  • marchewka

przyprawy:
  • sól
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • mielona kolendra
  • opcjonalnie czosnek
  • oliwa


Ryż razem z soczewicą zalewam wodą i odstawiam na pół godzinki/ godzinkę. Potem płuczę i znów zalewam wodą (proporcje jak do ryżu - 1 : 2,5). Gdy ryz się gotuje, trę na tarce dwie duże marchewki, a liście jarmużu obieram z łodyżek i miele na drobinki w robocie. Gdy ryż zaczyna mięknąć, wsypuję marchewkę i jarmuż, przyprawiam, dodaję łyżkę oliwy i gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.


2 komentarze:

  1. Jarmuż na moim stole nigdy nie gościł, może czas najwyższy sprawdzić jak smakuje:) a połączenie soczewicy i ryżu - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że będzie smakować :) Ja nie przepadam za smakiem jarmużu, jednak wiem, że jest niesamowicie zdrowy i staram się jakoś go przemycać :)

    OdpowiedzUsuń