Moja córka nie lubi jagód, a to jedne z najzdrowszych owoców
świata. Zawierają przecież masę witam, minerałów, przeciwutleniaczy i antocyjanów, dzięki którym wzmacniamy wzrok. Staram się więc je podstępnie przemycić, tym razem
w czymś, czemu żadne dziecko się nie oprze – lodach J
Żeby je zrobić, potrzebujemy pojemniczków do lodów, dostępne są w Rossmannie,
supermarketach, a na pewno w internecie J
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 1/3 szklanki mleka
- pół szklanki jagód
Żółtka ubijam z cukrem na puszysty kogel-mogel. Jagody,
mleko i mleko w proszku miksuję chwilkę blenderem. Wszystkie składniki łączę,
mieszam łyżką i wlewam do pojemniczków. Lody są gotowe po około 8 godzinach.
Jagody oczywiście możemy zastępować malinami, truskawkami, a nawet kakao –
samym bądź ze świeżo zerwaną miętą J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz