niedziela, 11 sierpnia 2013

Jagodowe lody



Moja córka nie lubi jagód, a to jedne z najzdrowszych owoców świata. Zawierają przecież masę witam, minerałów, przeciwutleniaczy i antocyjanów, dzięki którym wzmacniamy wzrok. Staram się więc je podstępnie przemycić, tym razem w czymś, czemu żadne dziecko się nie oprze – lodach J Żeby je zrobić, potrzebujemy pojemniczków do lodów, dostępne są w Rossmannie, supermarketach, a na pewno w internecie J


  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół szklanki jagód

Żółtka ubijam z cukrem na puszysty kogel-mogel. Jagody, mleko i mleko w proszku miksuję chwilkę blenderem. Wszystkie składniki łączę, mieszam łyżką i wlewam do pojemniczków. Lody są gotowe po około 8 godzinach. Jagody oczywiście możemy zastępować malinami, truskawkami, a nawet kakao – samym bądź ze świeżo zerwaną miętą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz