Turcy nie jedzą na szczęście wędlin, dzięki czemu ich śniadania są bardziej wyszukane niż nasze kanapki z szynką. Dziś zrobiłam mojej córce trochę zmodyfikowane śniadanie, jakim zajadałam się w Turcji, i pożarła całe :)
Składniki:
- dwie garści szpinaku (może być też jarmuż)
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ząbka czosnku
- 1/4 czerwonej cebulki
- olej lub oliwa
- sól, pieprz, chilli (do smaku, ile kto lubi)
- jajko (od kurek z wolnego wybiegu!)
Szpinak kroimy, jak chcemy, resztę na drobniutkie kawałeczki. Podsmażamy chwilkę na patelni na oliwie. Możemy ułożyć na talerz i na tej samej patelni smażyć jajko, albo smażyć oba składniki równolegle, na dwóch patelniach. Jajko kładziemy na warzywa. Najlepiej smakują zmieszane składniki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz