czwartek, 12 września 2013

Jaglanka na bogato


Robi się zimno, czas więc na śniadanka rozgrzewające :) To jest idealne i dla dorosłego, i dla dziecka.  Pod warunkiem oczywiście, że ktoś lubi kaszę jaglaną :) Jeśli nie, warto ją polubić, bo ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale jest też lekkostrawna, doskonała dla alergików, zawiera krzemionkę, witaminy B, E, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Wzmacnia stawy, wpływa cudownie na wygląd włosów i skóry, a nawet wspomaga odchudzanie ;)
  • kasza jaglana
  • rodzynki
  • migdały
  • jagody goi
  • jabłko
  • banan 
  • borówki
Przed gotowaniem dobrze jest kaszę kilka razy wypłukać, żeby pozbyć się goryczki. Wrzucamy do leciutko osolonego wrzątku. Wody powinno być dwa i pół raza tyle, co kaszy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut. Po wyjęciu na talerz posypujemy kaszę cukrem (albo polewamy miodem), układamy migdały i owoce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz